Bron : Google
We zijn oktober. Geen wereldschokkend feit.
Toch kom ik met een innerlijk vreugdesprongetje tot die ontdekking als ik mijn blog bekijk. Daar staat het. Zwart op wit. Enfin, blauw op grijs. Oktober is toegevoegd aan mijn archieven.
Als geschiedenis-fan heb ik iets met de geur van oude boeken en oude geschriften. Het doet me denken aan hoe de schriftuur die ik anno nu vast heb, is ontstaan. In een tijdperk waarin ik nog lang niet aan de orde ben…
Het literaire proces heeft me eigenlijk al in z’n ban van toen ik zelf pas tot het gealfabetiseerde deel van de mensheid behoor.
Ik zie dan een hele reeks (bewerkelijke) taferelen aan m’n geestesoog voorbijtrekken.
Het proces om tot papier te komen, de boekdrukkunst, het verspreiden van de eerste krant, maar ook het proces van het lezen en schrijven zelf.
Denk hierbij maar aan de Middeleeuwse scriptoria, die toch een niet geringe bijdrage hebben geleverd aan het bewaard blijven van archaïsche manuscripten.
Maar ook de sociale gevolgen van het schrijfproces zijn immens. In de Middeleeuwen was het praktiseren van lezen en schrijven niet zonder gevaar als je leven je lief was. Het kon je de kop kosten.
Het vergde een hele (lange) omwenteling voor het algemeen goed werd.
Ook naar de eerste die zei dat ie full-time betaald schrijver werd van pakweg een roman ben ik benieuwd. Zijn tijdgenoten moeten vast gedacht hebben dat ie een haartje betoeterd was.
Omdat de emancipatie nog redelijk nieuw is, (onbestaande in de ME ) ga ik er maar vanuit dat het een man was.
Maar ik leef niet in de Middeleeuwen. Dus probeer ik hier ten huize toch een beetje de papierberg in te dijken. Daar is een computer mét internet natuurlijk geknipt voor.
Dat is de huidige revolutie. Alleen merk je dat zelf veel minder, als je er midden in zit…
Wat er gebeurt als internet om godweetwelke reden niet werkt, daar denk ik liever niet aan…
Nu ben ik vooral blij met het compromis. Tussen eigentijds en historisch. Ok, je kan het niet (direct) fysiek vastpakken, maar wel teruglezen, er in grasduinen en alle stukjes naast elkaar leggen als een puzzel om je een beeld te vormen van wie je voor je hebt.
Blogs zijn ideaal als je wilt schrijven, maar jezelf daarbij niet wilt opzadelen met de papierberg die het klassieke uitschrijven met zich meebrengt. Geen geklieder met Tippex meer. (Of nog erger : de Tippex-roller. Dat ding raakt bij mij steeds weer op onnavolgbare wijze in de knoop.)
Voor lefties als ik, is er nog een voordeel. Eindelijk kom je in het typografische tijdperk ook van die inkthanden af. En je kan ook moeiteloos ‘editten’. Iets wat niet te onderschatten valt als voordeel.
De nostalgica in mij heeft nog steeds wel een schrijfschriftje. Dat dan weer wel. Maar in tegenstelling tot m’n oorspronkelijke verwachting bevat het geen volledig uitgeschreven stukken. Wel steekwoorden en onaffe ideetjes. Een labyrint van gedachten, zeg maar.
Hoe verder mijn blog-ervaring gaat, hoe meer er ook rechtstreeks op het blog wordt gezet. Schrijven met de pc geeft weer een andere twist aan het literaire proces, is mijn indruk.
Ben benieuwd welk label toekomstige historici op deze blogbeweging gaan plakken en welke sociale repercussies ze er aan zullen vastknopen. Want zij zullen voor ons tijdvak een soort ‘alwetende’ vertellers zijn.
Die met een volledig onderbouwde theorie kunnen zeggen wat de meerwaarde van bloggen is.
Waarom is bloggen voor jou belangrijk ?
http://bentenge.wordpress.com/2011/09/16/blogreflectie/
Ik ben beginnen bloggen om iets – eigenlijk meerdere ietsen – van me af te schrijven en nu schrijf ik voor ’t plezier van ’t schrijven. De meeste postjes van vroeger zijn dan ook beveiligd aangezien in de loop van de jaren de anonimiteit wel enigzins verdwijnt.
Misschien komt dit blogje nog eens in de geschiedenisboeken ;) Als ze dan nog boeken hebben, tenminste…
In ieder geval, bloggen is belangrijk voor me, omdat ik zo kan oefenen met het regelmatig schrijven van stukken en tegelijkertijd kan ik mijn schrijfsels delen met mensen. Het is dus de ideale manier om te beginnen in de schrijfwereld ;)
Ik heb een boek gelezen over bloggen en daarin stond dat men dacht dat het bloggen echt heel groot zou worden, maar dat dat niet gebeurd is. Dus ik weet niet of het wel interessant genoeg is voor toekomstige historici!
Mijn blog is belangrijk, omdat het me dwingt om te schrijven, het zorgt ervoor dat ik nadenk over dingen, dat ik dingen doe die ik eng vind, dat ik mijn schrijven verbeter en dat ik blijer word :)
Leuk stukje!
Bloggen is voor mij wel belangrijk geworden… Ik hou er eigenlijk een soort levensverhaal bij en kan mensen die ik niet vaak zie op de hoogte houden..
Bloggen begon voor mij als uitlaatklep. IRL ben ik de sterke die alles aankan, op mijn blog kan ik al eens mijn zwakheden en angsten kwijt zonder dat iemand er last van heeft. Ondertussen zijn er ook al ‘gewone’ zaken bijgekomen, dat onder invloed van de reacties :-) Op de duur, als ik enkel mijn frustraties erop zou zetten, zouden zij die komen lezen denken dat ik een ‘triest geval’ ben. Niet dus :-)
Anders vergeet ik het, al die non-events die we meemaken. Typen gaat nog altijd sneller dan schrijven en de opzoekmogelijkheden zijn legio.
Ik vind bloggen leuk om te doen en leuk om reacties te krijgen. Ik vind het grappug om dingen met de wereld te delen!
Ik vind het fijn om mijn gedachten in mijn blog kwijt te kunnen en gebruik het soms ook als uitlaatklep. En ook om leuke dingetjes te vertellen. Van alles wat dus.
Je hebt dit weer mooi geschreven!
die van de Middeleeuwen zouden nogal ogen trekken als ze zouden zien dat we nu verhalen typen op een computer en dat dat wereldwijd gelezen kan worden binnen de tien minuten of minder
bloggen, k ben blij dat ik het ontdekt heb :-)
Kort samengevat: http://margogogo.wordpress.com/wwwebsitelogboek/
… omdat ik het schrijven niet kan laten :-)
Bloggen: het is een uitlaatklep van het niet fysieke soort. In mijn geval heeft dat zo zijn voordelen! Bij momenten uiterst effectief ook. En wanneer dan blijkt dat ook anderen er iets aan hebben…
Ik ben begonnen met bloggen om mijn echtscheiding van mij af te zetten maar schrijven heb ik altijd graag gedaan. Voornamelijk fictie.
Ik blog vaak over dingen waar ik ‘in real life’ liever niet meer over praat. Het komt er op neer dat ik dingen af kan sluiten als ik er over heb geschreven. Het voelt goed, want je weet dat mensen in je directe omgeving hebben gelezen wat je dwarszit. Dan kunnen ze er rekening mee houden.
Hm, dan zijn we ongeveer net zo lang bezig! Leuk :).