Nachtuil-effect

It's been a long day says Mr Owl Art Print by InkyDreamz on Etsy

Bron: weheartit

Sinds het begrip tijd een werkinstrument werd voor de mensheid zijn de dagen ontstaan. Enfin, ik sla een paar stappen over, want je hebt ook nog seconden, minuten en uren.

Toen deed Juul Cesaar ons zijn Kalender kado. Gratia. (Mercikes). Ik twijfel eraan of hij dat ooit zelf heeft gezegd.

Nu ja, voor hem was het wel handig. Op die manier kon hij zijn legertje slaven lang vooruit aan het werk zetten. En zelf geen klap doen. Of ja, hij deed wel iets met die klappen, hij deelde ze uit. Vraag maar aan Ambiorix.

Maar hoe illuster ook, de Juul is al eventjes van het toneel verdwenen.

We zijn nu in een ander tijdperk. Gemoderniseerd. Ja hoor. De slaventijd is afgeschaft. ’t Is te zeggen: toch die zoals de Juul die kende.

We doen nu alles zelf. In een strakke planning. Want de Juliaanse kalender is er nog steeds. Maar. Modern als we zijn hebben we ook nagedacht over efficiëntie.

Over wie dat wanneer het meest is. Het bioritme, dat hiervoor fluks verantwoordelijk werd gesteld, leverde ook weer taalpareltjes op.  Als daar zijn : ochtend- en avondmens en niet te vergeten : nachtuil.

Zo moet ik dus vaststellen dat ik een avondmens annex nachtuil ben. Dat heeft, zoals de meeste dingen, ook zijn goede kanten.

Alleen niet zo als ik ’s morgens word gebeld. Mijn brein, dat zich niet in ééntweedrie tot slapen laat bewegen, geeft die toestand ook niet in ééntweedrie op.  

Zo komt het dus dat ik, als ik gebeld word terwijl ik nog slaap, standaard denk dat het mijn vader is. Zo af en toe is dat eens correct. Meestal echter niet.

Foutje in mijn ‘automatische piloot’.  Hilarisch. Pijnlijk soms.

Maar : met garantie op belevenissen. Of die leuk zijn hangt ‘entirely’ af van het gevoel voor humor bij de tegenpartij. Beetje sneu. Want dat heb je zelf niet in de hand.

Ping. Er gaat me een licht op. Zou het daarom zijn dat de andere kant van de lijn razendsnel “segikbennekiket” naar mijn brein stuurt ?

Tja, dat komt ervan als je armwiekend naar de telefoon graait. Daarbij acrobatische toeren verrichtend om niet uit bed te vallen, de telefoon niet te laten vallen en toch nog op het groene hoorntje te drukken, terwijl je intussen verstaanbaar “hallo” zegt. Een groet die meestal laat een hallo terugkrijgt, omdat de andere kant van de lijn zich met stijgende verbazing afvraagt watdattochallemaal is…

Datallemaal, dat is : ik die mijn hoofd stoot bij de ontdekking dat er telefoon is, vervolgens bij het aannemen nog iets anders omgooi, dat dan nog  klabatsboembaf aan het doen is tegen de tijd dat ik  “Hallo?” zeg.

In wakkere toestand is multitasken al heel wat. Half slapend is het een opgave, laat me je dat vertellen.

Nog ingewikkelder wordt het als het gesprek over mijn vader gaat, maar hij zelf niet aan de lijn is. Een hele Babylonische spraakverwarring verder, is het allemaal niet veel duidelijker. Maar er is wel iemand blij. Nonkel zijn dag is goed.

Ik hoor ‘m glunderen, terwijl ie zegt : ” Maar allez, da gij nu denkt dat ik uwe pa ben ! “

Wat zeggen ze ook weer over onwetend een goede daad verrichten ?

Advertentie

16 gedachten over “Nachtuil-effect

 1. Christel

  Dat ze u dat in de hemel belonen met rijstpap en gouden lepeltjes? :-)

  Ik kan soms zo enthousiast zijn als ik iemand opbel. Dan zeg ik: “Dag moe” En doe een ganse uitleg!

  Tot die dame me dan onderbreekt en zegt: “Ik denk dat je je vergist, want ik ben je moeder niet!”. En dan zie ik het, één cijfertje mistypt op de telefoon!

  Maar zo dingen omstoten in half slapende toestand, wie heeft dat nog niet meegemaakt. Ik kan soms ook zo onhandig zijn.. dat ik denk: “Kruipt nu maar terug in uw bed, veel beter!”

 2. Nicole

  Haha het lijkt me dat daar leuke situaties uit voortkomen. Ik ben zelf een ochtendmens, dus ik ben waarschijnlijk degene die mensen opbelt en niet gebeld wordt ;)

 3. HansDeZwans

  ‘Wat zeggen ze ook weer over onwetend een goede daad verrichten’

  Ik heb niet direct iets gevonden over de volledige zin, maar ik kan wel, door deze in stukjes te hakken, je wat meer uitleg verschaffen adhv enkele quotes.

  Onwetendheid is de bron van alle kwaad.
  Een goede daad verrichten is makkelijk, de gewoonte ontwikkelen om dat altijd te doen niet.

  Zo, dat was het dan.

 4. Shirley

  Hier nog iemand die geen ochtendmens is.. Ik heb een hekel aan vroeg opstaan, heb dan ook altijd de neiging om me te verslapen omdat m’n bed zo lekker warm is.
  En als iemand me s’ochtens belt, zullen ze vast denken dat ze verkeerd verbonden zijn aangezien ik s’ochtends zo’n heerlijke zwoele, zware ik-ben-net-wakker-stem heb!

 5. zapnimf

  Als je een wekker zou kopen en de gsm ver weg van het bed legt, zou je ook geen blogstuk hebben, maar wel meer rust.
  Aan mij vragen ze altijd en altijd of ze mij wakker gebeld hebben (ook ’s namiddags en ’s avonds en zelfs mijn beste vrienden).

 6. appelig

  Grappig stukje! Ik zou de telefoon gewoon uitzetten tot je goed wakker bent. Ik ben overigens een middagmens. Ik vraag me trouwens af of het type mens dat je bent samenhangt met het tijdstip waarop je geboren bent. Dat je je dan dus het prettigst voelt.

 7. koffiemetmelkensuiker

  Heel herkenbaar, ook al ben ik uit bed, wakker worden probeer ik zo lang mogelijk uit te stellen.
  En het omgekeerde is ook waar natuurlijk, het wakker zijn opgeven om in slaap te vallen, dat is iets dat mij ook moeite kost. En zo is het altijd wel weer iets natuurlijk! :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s