De Primus

Afbeelding Elio Di Rupo via Google.

Voor hij zijn stoomboot ‘boardde’, deed de Sint Belgenland een regering kado. Zodoende hebben wij weer een Primus inter pares.

De tussenkomst van de Goedheiligman is onmiskenbaar. De regering kwam er op 6 december, en onze premier heeft, van Italiaanse origine zijnde, duidelijk Zuiderse roots.

Eerlijk : na dik 540 dagen kan je niet met een dertienineendozijnfiguur aankomen. Dan moet het iemand met kleur en  schwung zijn. Met panache. Diplomatiek begaafd (en verder ook ! ). Iemand die het meertalig  kan uitleggen. Met staatszin. Die de 9oo dagen die hem nog resten hard gaat werken. Die breekt met oude tradities. Die houdt van evenwichten en explosieve situaties kan ontmijnen voor ze tot ontploffing komen.

Kortom een redder des vaderlands ;) (1).

Laten we met dit alles in het achterhoofd de figuur van onze eerste minister eens bekijken.

Dames en heren, mesdames et messieurs, ik stel hierbij Elio Di Rupo voor.

Tja. Aan die tweetaligheid (of eerder quasi niet Nederlandstaligheid) zullen we moeten wennen, want we hebben voor het eerst sinds decennia weer een francofone premier. Maar hij zal hard werken (2) (om zijn Nederlands te verbeteren), zegt ie. Hij vraagt begrip en geduld.

Bedenking. Na 540 dagen is begrip en geduld iets dat niet zomaar in stock leverbaar is. Van die 540 dagen is hij ook al x aantal dagen formateur. En volgens de regels van het democratische spel is de kans dan heel groot dat je aan het hoofd van een regering komt.

Nu pas op het idee komen dat je wat aan je kennis van de meerderheidstaal moet doen is te laat. Niet alleen de laatste 540 dagen, neehee, de laatste 60 jaar. (Want zolang is Belgenland al zijn homeland)

Toegegeven : mijn Franse talenknobbel is ook niet je dat. Maar : ik haal het niet in mijn hoofd, nog niet eens in mijn kleine teen, om regeringsleider te worden van een meertalig land. Mocht dit als door een wonder toch gebeuren, zou ik zeker zorgen dat ik goed uit mijn woorden kwam, desnoods in het Babels.

Ik weet het, wie een hond wil slaan vindt licht een stok, maar ik ben echt niet van mijn sokken geblazen door de ars rethorica van Elio. Tussen welke crisis door precies gaat ie back to school om zijn taal van Vondel te perfectioneren ? Enfin, aan te leren.

Mmm… toch niet helemaal gesmeerd, die eerste indruk.

Stak zijn eerste betoog dan niet gestructureerd in elkaar ? Jawel hoor. Heel evenwichtig. De leuke dingen in het Frans, de onsympathieke in het Nederlands (3).

Aandachtige luisteraars (lees  :  wie het  gestuntel trotseerde) konden verder ook nog opmerken dat de grootste taalregio nu fluks op de laatste plaats in de verwijslijst komt.

De vraag bekruipt mij, of die 540 dagen niet bekort waren, als de taalvaardigheid van Elio groter was geweest …

En ooooooooh, wat zou ik graag een vlieg zijn bij het eerste onderhoud van Di Rupo en Rutten.  Zouden ze gebarentaal gebruiken, of toch maar een tolk ? Hoe verzoen je Vondel en Baudelaire ?

Quoi que ce soit (4),  ik wil Elio niet a priori neersabelen. Want kleurrijk is ie. Niet alleen vanwege zijn eeuwige strikje, maar ook vanwege zijn persoonlijke achtergrond. Ipso facto vestigt hij de aandacht op meer dan één minderheidsgroep, en dat is niet per definitie een slechte zaak.

Breken met oude tradities doet hij ook. Tenminste toch met deze dat het politieke ambacht overerfelijk is van vader op zoon. Nee, Di Rupo is politiek gezien geen fils à papa.

Ik weet het wel, sommige gebruiken zullen overeind blijven, terwijl ze dat beter niet zouden doen.

Maar je moet Elio nageven dat ie van de door elkaar heen brullende kleuterklas, weer een stel  mensen heeft gemaakt dat ‘équipe’ niet uit hun woordenboek heeft geschrapt.

Het blijkt dat de ‘chemische onderhandelingstechniek,’ vermengd met wat Zuiders drama dan toch z’n effect niet mist. Of kunnen we spreken van een groot diplomaat ?

De panache, dat weet ik nog niet zo, maar dat lijkt me een sine qua non, om uit deze Gordiaanse knoop te komen…

Heeft dat andere zwaargewicht (5) nu totaal ongelijk? Nee. De analyse is juist. Maar voor de NVA-oplossing zitten we in het verkeerde land, vrees ik.

De tijden van goed bestuur en rustige vastheid zijn gedaan (6)… Een ramp ? Dat weet ik niet zo. Geen goed zonder kwaad. Want dat beleid heeft ongetwijfeld  bijgedragen aan de huidige crisistoestand …

Het is misschien niet de stijl die we wilden, maar wél iets anders.

Of Elio een goeie stuurman wordt ? De tijd zal het leren …   Stiekem ben ik wel blij dat het nu eens een franstalige boom is die veel wind vangt. Da’s ‘ns iets anders dan stormen veroorzaken.

Zijn eerste verdienste is dat hij een akkoord heeft weten te bereiken. Niet perfect, maar het ìs er.

Maar hard werken zal ie moeten, als hij die 180 pagina ’s wil verwezenlijken!

——————————————————————————————-

1. dixit Martin Schultz : Europees politicus, behorend tot de Socialistische fractie

2.  Ik zal hard werken: dixit Di Rupo, in zijn eerste toespraak als premier.

3.  vaststelling van (Vlaams) politiek journalist Bart Verhulst.

4.  Quoi que ce soit : wat er ook van zij – panache   : moed

5.  zwaargewicht : Bart De Wever – NVA oplossing : splits Belgenland

6.  ‘goed bestuur’ (Leterme) en ‘rustige vastheid’ (Herman Van Rompuy) : uitspraak van de twee eerdere premiers

Advertentie

15 gedachten over “De Primus

 1. Caithlin

  Ik geloof wel dat hij het Nederlands snel zou kunnen leren, ik vind dat niet zo belangrijk persoonlijk dat hij het nu nog niet spreekt, als hij het maar in de toekomst zal leren. En het werd wel eens tijd dat er knopen werden doorgehakt in België zeg!

 2. Emily

  Ik hoop maar dat ie dan wel inziet dat het voor de andere belgenland helft wel belangrijk is dat ie ook Nederlands spreekt, toch. Zou anders wel beetje jammer zijn, beloftes maken is erg makkelijk, maar eerst zien en dan geloven?

 3. koffiemetmelkensuiker

  Kijk, komen we niet in het wereldnieuws met de langst durende regeringsvorming ooit (het land dat dit wil achterna doen gaat zijn tenen moeten uitkuisen) dan is het wel met de eerste homosexuele premier ooit …
  En wie zei er nu ooit ook alweer dat het niet uitmaakt of ze positief of negatief over je praten, zolang er maar over je gepraat wordt? Mission accomplished peins ik :-)

 4. EsZ

  Ik ken zijn politieke standpunten niet, maar vind het vermakelijk om op deze manier kennis met hem te maken.. Ik vind overigens dat niet alleen de premier, maar de hele regering tweetalig moet zijn, hoe kun je anders met elkaar samen werken? Lijkt mij best lastig!

 5. detoornigetjiftjaf

  Mooi geschreven! Ik ben echt blij dat we nu een regering hebben, we moeten ze inderdaad enig krediet geven. Ik hoop alleen dat het lukt om enkele hervormingen door te voeren, ondanks de sterke oppositie. Wat de taal betreft vind ik ook dat Di Rupo een grote inspanning moet leveren. Als eerste minister van een tweetalig land -waar bovendien meer en meer strubbelingen zijn tussen beide taalgroepen- kan je het je niet veroorloven om een van beide talen slecht te beheersen. Ik heb er wel vertrouwen in dat hij moeite zal doen om het Nederlands onder de knie te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s