Kiezen is een keuze

Afbeelding via Google

De WOT-trein moet Karin al wel een paar keer voor een dilemma hebben gesteld inzake woordkeus. Welk wagonnetje nu weer aanhangen ?

Misschien heeft dat haar nieuwsgierigheid geprikkeld naar de worstelingen van andere ‘wotters’?

Dit keer werd keuze gelanceerd als woord van de week. 

Ketting-reactie voor  mijn little grey cells.

Gelukkig geen lawine zoals die Prins Johan Friso overkwam – hoe zou zijn keuzeparcours er hebben uitgezien, vlak voor hij in deze hachelijke toestand terechtkwam?

Maar wel flitsend en hier en daar zelfs met even wat glad – emotioneel – ijs.

Via een “Oeh, ben ik geen krak in” over een “Maar ik doe het eigenlijk best vaak” ging het naar een “Maar wat is kiezen nou eigenlijk ?”

Of juister : wat is het allemaal, voor mij ?

Ik heb er voor gekozen, beste lezer, om je mijn schematisch gekrabbelde droedelspinnen te besparen en je daarentegen uit te nodigen een draadje te volgen in het doolhof dat mijn hoofd heet.

Kies een kronkel naar je gading, zou ik zeggen.

Kiezen is …

een keuze, bewust of onbewust

altijd en overal, graag of niet

inschatten

de twijfel een halt toeroepen

opties uitwuiven

blij zijn met je finale keuze

de balans vinden tussen spijt over en spijt omdat 

ook weten dat het geen “moet” is 

niet vanzelfsprekend

weten dat er op heel wat keuzes en back-space knop zit

weten dat je niet alles in de hand hebt, maar wel hoe je er mee omgaat

verrassend 

Wat is nou de perfecte keuze ? Daar is geen draaiboek voor, wee ende helaas.

Maar als je er – los van de uitkomst – achter kunt staan, en er later met een tevreden gevoel op terug kunt kijken, ben je al een eind op weg, denk ik …

Wat maakt kiezen voor jou moeilijk – of net niet ?

Advertentie

15 gedachten over “Kiezen is een keuze

 1. ms

  Ik haat keuzes maken. Maar eens ze gemaakt is sta ik er dan ook volledig achter.

  ;-)

  Een skiër? Zou die bewust denken van: “nu ga ik iets gevaarlijk doen” of zou die gewoon een helling afgaan die er aanlokkelijk uit ziet?

 2. Deborah Hamar

  Bij kiezen ben ik altijd bang dat ik de verkeerde keuze maak.
  Of dat ik bang ben het ene te missen omdat ik gekozen heb voor het andere.
  Kiezen is nou niet bepaald mijn sterkste kant.

  Maar zelden heb ik spijt van mijn keuze. Mocht het niet gaan zoals gewild? Leer er van en doe het de volgende keer anders. Hoewel dat laatste dan soms ook wel weer lastig kan zijn in sommige situaties.

 3. Eilish

  Kiezen is delen zeggen ze wel eens … Ik probeer tegenwoordig mijn keuzes zo te maken dat ze het geluk van mijn dierbaren ten goede komen, maar dat er ook nog wat over schiet voor mezelf, want dat laatste durfde ik vroeger wel eens vergeten. Op den duur cijfer je jezelf zo weg, dat er geen ‘ikke’ meer overblijft.
  Ik kies voor GELUK !

 4. Sharp Ben

  Keuze voor mij? Deze of gene? Zoveel belang heeft het niet. Uiteindelijk. Maar laat me alsjeblieft niet over één nacht ijs gaan. Laat me een keuze maken op basis van zoveel mogelijk elementen. Rationele en andere. En liefst niet ten koste van anderen. Dit zijn zowat mijn voorwaarden om überhaupt met een keuze te kunnen leven! En eens die keuze gemaakt, gun me dan ook de vrijheid en het lef om er weer van af te stappen…

 5. Liann.

  Ik denk dat ik het vooral moeilijk vind om te kiezen omdat ik bang ben de foute keuze te maken. Maar dat is dan wel alleen bij de ‘grotere’ keuzen in het leven.

 6. appelig

  Wat mooi om te zien hoe dat werkt bij jou. Je pakt het woord van de week aan stopt het in de ´flipperkast´ en kunt heel knap vertellen wat er allemaal wordt geraakt.
  Ik vind kiezen het moeilijkste dat er is. Vaak sta ik er te lang bij stil uit angst de verkeerde keuze te maken, ook al is het nog zo onbelangrijk.

 7. EsZ

  Mooi omschreven! Een keuze wordt bemoeilijkt door het belang wat ervan af hangt… Als het gaat om iets kleins is de knoop makkelijker door te hakken dan wanneer het gaat om iets groots.. Ook is het makkelijker als je veel kennis van hetgeen hebt waarover je een beslissing moet nemen..

 8. Christel

  Kiezen, ik maak nu een pak meer bewuste én doordachte keuzes. En ik moet zeggen diegene die ik gemaakt heb, daar ben ik tevreden over met het resultaat. Want die staan voor wie ik door de jaren heen ben geworden.

  Maar toch maak ik soms nog eens een verkeerde keuze.. maar dat is nu net het eigen zijn aan menselijkheid. Maar inderdaad Bentenge zegt het mooi…

  Als je nadenkt over fietsen dan val je… en dat is ook zo met taal, dat las ik deze week in “Taal is echt mijn ding”.

  Tja :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s