Bredero zei het al …

Het kan verkeren. O, ironie van het Journaal.

De financiële wereld (nog maar eens) op z’n kop ! Naast Griekenland, Portugal, Ierland, Italië … is Spanje het volgende blokje dat wankelt in de Europese domino-constructie.

Ook nu weer lijkt het erop dat de zoveelste kapitaalinjectie haar doel voorbijschiet.

Kapitaalinjecties waarbij ik mijn wenkbrauwen frons. Intussen blijven ze al in die stand staan, denk ik.  Vlotjes worden er megalomane bedragen bijeengesprokkeld, systeemcrises en economische nulgroei ten spijt. Getallen die ik me nauwelijks kan voorstellen – laat staan schrijven.

Waar ergens is die Zilveren Vloot toch binnengevaren ? Nou, voor mijn deur is het alvast niet, neem het van me aan.

Ow ja, ’t zal het resultaat van al dat Europees geto(b)(p) wezen. Of anders de telefoongesprekken tussen de Europese en de Amerikaanse president …

Waarover zouden Van Rompuy en Obama het via hun “slimline” zoal  hebben ?

Over het gekibbel en geharrewar in de Europ-i-an School, dat zeker. Over the lack of discipline, misschien ?

Maar misschien ook helemaal niet. Gaat het gewoon over de spelregels van Domino of Monopoly. Of bespreken ze alvast een vakantieplaats aan een bankroete Costa Del Sol … ?!

Hoe het ook zij, de (geldelijke) turbulentie blijft een feit.

Wat wel zeker is, is dat democratie en kapitalisme als bestuurlijk en economisch model onder vuur liggen. Wereldwijd.

Want ook in Amerika, ” the land of milk and honey “,  is het niet al goud wat blinkt.  Wat wel schittert, is het goud dat er niet is. Door afwezigheid.

Het kan verkeren.

Ik moet onwillekeurig aan deze uitspraak denken als ik hoor dat de Cubaanse Raul Castro nu toch een ietsiepietsieminibeetje kapitalisme wil toelaten.

Meer zal er ook niet inzitten, als ik het enthousiasme van de kersvers gedoogde Cubaanse middenstand zo peil … Yep. Onbestaande is het !

Zal dat nu de grote ommekeer betekenen ?  Welnee.  Gewoon een nieuwe piste voor meer van dezelfde misère. Of erger, wie weet.

Want, als de vos de passie preekt … moet je uitkijken. Zeker als de schatkist leeg is.

Niks ideologie of menslievendheid dus. Watzegjemenou.

Treffend is het, dat twee zo uiteenlopende systemen haast terzelfdertijd zo op hun grondvesten daveren. Teveel, of juist te weinig saamhorigheid en al helemaal te weinig goeie actie schijnen de boosdoeners te zijn ….

Sommige dingen veranderen dan wel, maar verdwijnen nooit. Deze mooi uitgevoerde klaagzang blijft gelden, ben ik bang …

Want geld praat met de meest luide stem. Van diegene die het heeft ! En hij die het niet heeft, hij praat enkel nog over het willen hebben ervan…

Hasta Siempre !

N.B. Dit is een interactief stukje. Want het cursieve gedeelte is een mooie voorzet van Bentenge, één mijner lezers …

10 gedachten over “Bredero zei het al …

 1. Joke

  Inderdaad. Persoonlijk en voorlopg nog geen reden toch klagen, maar de huidige evoluties verontrusten me wel. Wat wordt het : of heel rijk of heel arm…. en niets er tussenin???

 2. bentenge

  Wat een fijn liedje. Echt. Zoveel gevoel. Maar ik begrijp er helaas niets van :-) Mag ik een kleine toevoeging doen? Tegenwoordig praat geld altijd met de luidste stem, want ook hij die het niet heeft praat enkel nog over geld en het willen hebben er van.

 3. appelig

  Schitterend ook het schitteren door afwezigheid.
  Ik las vandaag dat sommige inwoners van de EU zelf hun maatregelen nemen. Op vakantie in Griekenland verlaten ze na het eten de restaurants zonder te betalen. Ze vinden dat ze al genoeg geïnvesteerd hebben in Griekenland. Beetje sneu is het wel (en ook behoorlijk onbeschoft).

 4. Lehti

  Interactief zeg je? Ok, allereerst @ bentenge. Volgens mij is het liedje de persoonsverheerlijking van Ernesto Guevara, beter bekend als ‘il Che’. Verder lijkt het hele economiegekonkel me een vreemde vertoning. Want is ‘economie’ niet slechts gebaseerd op ‘vertrouwen’. Op een afspraak dat een zeker papiertje bedrag x (of gewicht x aan goud) representeert? Maar met de huidige berichtgeving haal je dat hele vertrouwen toch onderuit? Of is dat juist de bedoeling? Mensen gaan sparen waar ze zouden moeten uitgeven. Want anders kan er geen geld meer worden rondgepompt. En een pomp die droog draait, gaat stuk. Het boeit dus niet of iemand die getallen kan uitspreken of schrijven, of dat het iets oplevert. Als de molen maar draait. Niemand weet hoeveel geld er in omloop is, en goud schijnt kunstmatig schaars te worden gehouden. ’t is maar een afspraak. Vertrouwen. Straks eten we alle dagen rice & beans, net als in Cuba. Is het milieuprobleem ook gelijk voorbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s