Pakjesavond : Sinteressante dingen

’t Heerlijk avondje is gekomen, ’t avondje van Sinterklaas …

Hoewel, heerlijk. Het is geen weer om een hond door te jagen, laat staan een Sint en Piet met paard. De regen klettert, de wind raast en beukt … Brr ! Je zal nu maar op de daken moeten gaan hengsten ! Sint’s paard, Slecht Weer Vandaag, zal de waarheid van z’n naam ondervinden, me dunkt !

Piet dan weer springt ongetwijfeld enthousiast door de schoorsteen, om warm te blijven en dus zullen er vandaag weer een boel stralende gezichtjes zijn…!

Hier een fan, ook zonder Pietitie. Geen enkel ander feest illustreert beter de blijdschap omtrent de twee kanten van kadootjes – geven en krijgen.

En dan is er nog de magie van het sprookje – dat je wérkelijk doet geloven dat iemand per stoomboot aanmeert om een tijdje elke nacht over de daken te komen hossen, terwijl ie links en rechts kadootjes door de kachelbuis katapulteert !

Een sterke magie die aansteekt, want ook wie al weet stapt mee in het verhaal en zwijgt! Prachtig toch?

Maar nu is deze folklore opeens fout en moet ze verdwijnen. ’t Sinterklaasfeest krijgt de roe. Piet is de (te) Zwarte Piet.

Vind ik een beetje vreemd. Toch in een multiculturele samenleving, waarin er – onmiskenbaar – meer kleur is gekomen.

Ikzelf zie Piet als een ambassadeur. Voor verscheidenheid (zowel qua outfit als qua velletje).

Met dank, overigens, aan m’n vader en zus.

Toen laatstgenoemde als pakweg 3-jarige in Klaastijd een zwarte meneer spotte, maakte ze m’n vader hierop attent met de – voor mij – legendarische woorden : “Kijk, een zwart Pieteken “!

Met de volumeknop open, dat spreekt ! Kinderen zeggen wat ze zien, heet zoiets dan  …

De reactie van Piet z’n stand-in is me onbekend, maar de gevolgen – een niet-discriminerende reflex – gelukkig niet. Was de rooie kop van vader toch nog ergens goed voor !

Opvoeding geslaagd en Sinterklaasfeest gered, want ondanks dit incident vierden we het nog jaaaaren ! Voor mij en zus was het boffen, dat ma en pa ook een zwak voor de Sint bleken te hebben …

Maar anno 2013 heeft Pieterman afgedaan ! Bedenking : Symptoombestrijding  op Piet toepassen, doet helemaal niets aan het onderliggende probleem. Om maar even te vergeten dat de meeste peuters-kleuters hiermee niet obsessief bezig zijn.

Als het rechter dan recht moet : dan de rest van de folklore ook op de schop.

Meteen moet de Sint, als religieuze man, mijlenver weg van kinderen. Adios.

De Kerstman, die luie dikzak die zweepslagen uitdeelt, moet stante pede verbannen. Hooohoooho ! Die nieuwe gesel van je heet sport, beste man !

De kerststal met zijn “kribbeken” verdwijnt ook uit het script. Regelrechte kindermishandeling, namelijk. Moet tegen opgetreden worden. Dat dit IRL gebeurt – met kinderen die zichzelf niet met de mantel der mythe kunnen omhullen –  is “collateral damage”. Vreemd.

O, en wat te zeggen van de hele stoeterij dieren die in al deze verhalen betrokken zijn ? Sito presto een vakbond oprichten moeten ze, met Michel Vandenbosch van Gaia als voorzitter. Waarom ook niet, als zelfs apen* nu al gaan procederen.

Alles weg mag dan kaarsrecht zijn, het is ook kleurloos en zonder poëzie. En glans.

Dus laat die wrijving die Piet heet er maar zijn. Anders komt die krakkemikige Sint – die bestaat zolang ouders in hun kinderen geloven – nooit op één nachtje rond !

Uit wrijving ontstaat glans !

Ik blink alvast als schoensmeer op Pakjesavond !

————————————————————————————————–

Noot : dit stuk bevat verwijzingen naar en persoonlijke bedenkingen bij het Sint-debat tussen Prem en Bart  – een pareltje van 16 minuten in Reyers Laat van 23 oktober 2013. (minuut 1 t/m 16)

Dag Sinterklaas komt hierin aanbod, daarom ook nog even dit filmpje.

* apen : op 4/12/2013 in Reyers Laat een aap die een rechtszaak aanspant als item.

Advertentie

16 gedachten over “Pakjesavond : Sinteressante dingen

  1. Thomas Pannenkoek

    De maatschappij is serieus aan het verzuren. Het sinterklaasfeest is iets waar de kinderen elk jaar naar uitkijken. Als ik mag eerlijk zijn, zelfs de ouders. Toen de onze nog klein waren vond ik het een feest om naar iets uit te kijken om het gezicht van onze kabouters te zien op die dag…

  2. bea

    Niets schattiger dan de eerlijkheid van kinderen, tot grote gêne van de groten :-)
    Ik heb nu nog nergens gelezen of gehoord over iemand die het eens is met ‘het feit’ dat zwarte Piet een vorm van discriminatie is. Die mensen gaan een heel minieme minderheid zijn maar ze hebben nogal wat heisa veroorzaakt. En nu ga ik de filmkes eens bekijken :-)

  3. Lehti Paul

    Ook ik ben een groot liefhebber van Sinterklaas. Maar wat ik niet begrijp is dat de mensen die opperen om het ‘Zwart’ van Piet te schrappen, als tegenstanders van het Sintfeest worden gezien.
    Dat riekt naar ‘Lang haar staat je leuker’ bestempelen als ‘Je houdt niet meer van me’
    Of ‘Ik vind hoofddoeken raar’ labelen als ‘De Islam moet worden afgeschaft’.
    Waar is de nuance?

    T.a.v. Prem. Ik mag die man niet. Heb de bewuste DWDD aflevering, net als deze met Reyers, dan ook niet uitgekeken. Ik wijdde drie jaar geleden eens een logje aan die man:
    http://lehti-paul.blogspot.nl/2010/01/de-herkansing.html
    en zes jaar geleden ook al
    http://lehti-paul.blogspot.nl/2007/10/prem-en-het-kruidvat.html
    Jammer dat de moeder in kwestie niet was gecharmeerd van mijn ironie. (maar wel zei dat het hele programma nep was)

    Die Prem is volgens mij gewoon een beetje mediageil. Och wat is hij braaf en goedlachs bij Reyers. Volgens mij gebruikt hij u en jij door elkaar. Maar dat DWDD stukje waarbij hij roept ‘Sinterklaas bestaat niet’, vind ik zo nietszeggend. En de (schijnbare) reacties hierop ook. Natuurlijk daagt hij uit, maar het eerste kind dat zich door zo’n uitspraak van zijn of haar geloof laat brengen bestaat pas echt niet!

    Wat volwassenen wel eens vergeten is dat als je als willekeurige man of vrouw voor een klas kleuters gaat staan daar ter plekke een Sint-pak aantrekt, je op dat moment Sinterklaas wordt. Echt-en-echtig. Net als dat vader en moedertje spelen voor hen een serieuze zaak is. ‘Echt’ en ‘nep’ zijn bedenksels van volwassenen. Alsof een kind weet wat de term ‘Spanje’ inhoudt. En als het kind dat wel weet (en topografie op school krijgt onderwezen), is het echt hoog tijd dat iemand hem of haar vertelt dat Sinterklaas niet bestaat.

    Overigens heb ik zelf nooit in Sinterklaas ‘gelooft’ (en kreeg mijn moeder mot me andere ouders op de kleuterschool) en heb ik zelf ook nooit het pijnlijke moment hoeven meemaken dat ik mijn kinders moest opbiechten jarenlang tegen hen te hebben gelogen. Maar we zingen WEL elk jaar liedjes bij de schoorsteen, met wortel voor het paard in de schoen, doen aan cadeautjes en wat al niet. Waarom denken mensen toch dat een sprookje pas bestaat als je doet alsof het echt is. Geloven impliceert toch iets anders?

    Misschien dat sommige volwassen, die tranen met tuiten huilen bij sommige films of series, nog uit de droom geholpen moeten worden: “Het is niet echt hoor”

    En @ bentenge, natuurlijk mag je naar mij linken :-).

    1. ariadnesdraad Berichtauteur

      @ Lehti : bedankt voor je uitgebreide reactie !

      Ikzelf heb lang in de Sint geloofd, zonder daar trauma’s aan over te houden. De trauma’s kwamen ook niet toen me uitgelegd werd hoe de vork in de steel zat. Dat werd zodanig aangepakt dat ik niet het gevoel kreeg opzettelijk bedrogen te zijn. En daarna vierden we ’t vrolijk verder ! Piet was voor mij een ideaal ‘persoon’ om te leren niet bang te zijn van ‘iets anders’. Mooi toch.

      Deborah geeft hierboven uitstekend weer hoe ik in het Pietendebat sta : niet zeuren.

      Het debat waarrond dit stuk is opgebouwd, plaatste ik omdat ik het prachtig in tegenstelling vond met dat in DWDD, dat ik trouwens ook heb gezien. Bart Peeters doet het formidabel. Er komt in de verste verte geen roeptoeteren aan te pas…Sterker nog, Prem geeft zelfs toe dat z’n aanpak niet de beste was…
      Het pleidooi voor zachtheid en poëzie dat erin vervat zat is, m.i. schitterend en zet tot denken aan wat betreft verzuring …

  4. Menck

    Ik heb me ronduit blauw geërgerd aan heel die pietenkwestie. Waarmee ik thans geenszins de smurfen wens te discrimineren.
    Prem is overigens goed in het zwart maken van anderen. Daardoor gaat hij zich minder eenzaam voelen. Vermoed ik.
    Goed blogstuk, dit.

  5. Mrs. T.

    Ik heb er ook al wat blogs aan gewijd. Schrok van de felheid van de discussie, van beide zijden. En ik denk dat dat toch wel wat zegt over ons land en dat vind ik best heel akelig.

  6. Rebelse Huisvrouw

    Het heeft heel erg hard gewaaid die avond, dat weet ik nog wel. Gelukkig kon hij wel de cadeautjes bij de kindjes afgeven, dat is toch uiteindelijk het belangrijkste ;-)

  7. Rob Alberts

    Via, via, van blog naar blog overstappend kom ik hier terecht.

    Verbazend hoe stellingen worden ingenomen bij deze discussie.
    Een kinderfeest en een familiefeest is de traditie.
    De aankleding en uitvoering kan, mag en moet veranderen.
    Juist daardoor blijft het een mooie traditie.

    Zonder een historische slavenverleden blijft de essentie van het feest over.
    Elders op de wereld is afstand genomen van blackface, in Nederland kan dit ook.

    Wie herinnert zich de filmpjes van Quincy Gario en Jerry King Luther Afriyie?
    Alleen voor het dragen van een t-shirt werden zij door politie-agenten in Dordrecht gemolesteerd.

    Vriendelijke groet,

    1. ariadnesdraad Berichtauteur

      @ Rob : welkom op Ariadnesdraad ! Verbazend vind en vond ik het, die heftige reacties. Uit die verstomming is dan ook dit stukje geboren… Ik hoop dat je hier veel leesplezier mag hebben !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s