Swooning Saturday 6 : ZoZ

Het was even schrikken, en slikken ook wel, toen het nieuwsanker afgelopen 20ste aankondigde, dat Umberto Eco wolkzitter was geworden én dat Sean Connery speelde in het verfilmde ‘In de naam van de roos’ van bovengenoemd auteur.

O, dat van ‘dat gevecht van twee negers in ’t donker’, zei mijn hoofd.  Deze boutade des vaders, die filmscènes betreft, die zo donker en verhullend zijn, dat ze draaien welhaast pure verspilling lijkt, kietelde mijn speurneus.

Startschot voor mijn celletjes om weer even op de snuf te gaan en mijn hemel, wat doet Connery dit goed zeg ! Zei de Connery-fan, die ook dol is op Cadfael en als latiniste menige Gregoriaanse gezangen heeft aanhoord …

Wat een heerlijk fris tegenwicht  is ie voor al die duister-zwarte, uitermate naargeestige kloostermansen. Brr… duistere Middeleeuwen, zeg wel !

In één moeite door is zowel de boekenwurm als de historie-lover in mij weer blij.

Maar de kerk, nee, niet voor mij. Die liefde is al jaaaaren danig bekoeld. Meer bepaald sinds de aan mijn school grenzende kloosterorde de verfraaiing van hun kapel boven brandveiligheid vond gaan en onze ouders dus maar het naastgelegen internaatsgebouw op het journaal haast zagen fikken.

Gelukkig kwam het helemaal goed en overleefde alleman z’n hartverzakking … 

Krijg je me dan nog kwaad ’n godshuis binnen, de constructie ervan vind ik dan wél weer mateloos boeiend.

Hoe pompten ze het récht, met zoveel beperktere middelen dan nu ? Sommige antwoorden zijn niet fraai, en bij andere vragen dan weer, blijft het al net zo stil als in ’n scriptorium destijds ….

Maar “Did Christ laugh* ?” is wel een leuke. Vast wel, want humor houdt de wereld recht, tenslotte. En wat denk je van deze, beste lezers : heeft ie de looks van Sean Connery…?

Tsss… die grey ones toch. Ze hebben duidelijk oog voor charisma en esthetiek !

Zwijmelen op Zaterdag is een initiatief van Marja.

—————————————————————————————-

* : dit ingesloten fragment heeft een vertaald broertje, dat ik jammer genoeg niet kon embedden, maar zeker wel kan aanraden. Klik voor de link.

Advertentie

20 gedachten over “Swooning Saturday 6 : ZoZ

 1. Melody

  Dat van ‘wolkzitter’ was nog niet tot me doorgedrongen maar die film was dat wel… ik weet nog dat ik de 1e keer totaal geboeid en ademloos heb zitten kijken…

  Je muziek past er perfect bij, kan ook niet anders natuurlijk,

  fijn weekend

 2. Kakel

  De eerste keer dat ik het boek las, kwam ik er niet doorheen. Maar ik wilde het per se lezen en heb het later weer opgepakt en kon het niet meer wegleggen. Toch vind ik De Naam Of De Roos niet het beste boek van Umberto.
  Sean blijft een kanjer!

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Zelfde verhaal hier, Kakel, ben nu ook ander werk van Eco aan het lezen, maar weet ‘m nog niet zo te scoren. Maar mijn interesse in “De Naam van … ” is wel weer opgerakeld, moet ik zeggen… En Sean : hip and hot as ever :-)

 3. Dwarsbongel

  “Did Christ laugh?” Ik ben in mijn jeugd volgegoten met de Bijbel, 3x daags aan tafel, op school en in de kerk, bij de catechisatie en jeugdverenigingen, maar ik kan het me niet herinneren daar ooit iets over gehoord te hebben…

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Ik zat in mijn jeugd op een internaat, waar de nonnetjes nog rondliepen, en overal en altijd het laatste woord wilden. Dit kwam niet aan bod, Dwarsbongel, veels te frivool ;-)

 4. Natasja ('t pumpke)

  Ik ken de naam van de schrijver… Maar meer niet. Ik weet dat hij veel geschreven heeft en toen ik in de bieb werkte zag ik dat zijn boeken veel gelezen werden. Het genre heeft me nooit aangesproken maar ik heb het ook nooit geprobeerd.
  Je filmfragment smaakt naar meer! Die tronies van de monnikken en ja… Sean Connery… ik snap de zwijmel…

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Hoi, Natasja, goed je hier te treffen ! Blij dat het fragment je zo meevalt. Ik zou zeggen, kom lekker vaker langs, ik zwijmel op regelmatige basis mee. Ik ken het boek én de film inmiddels ook wat. Het moet gezegd dat het elk in hun genre nog best dikke pillen zijn. Leuk dat je een bieb-achtergrond hebt :-)

 5. Anna

  Hehe… niet eerlijk hé ☺ dat er best wel mannen zijn die er met het ouder worden er alleen maar beter ( en mooier) op worden … het boek ben ikzelf met het ouder worden beter gaan waarderen, niet zijn meest makkelijke boek maar de man is dan ook niet voor niks filosoof…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s