I Can Take It : Swooning Saturday 11

Zou, als en indien. Allemaal gepasseerd. Of nog manifester : niet gepubliceerd.

Zoals mijn column van afgelopen 22 maart. Die zou eerst “Koekeloerepoezewoefkes kunnen het !” gaan heten met Summer Jam erbij ter muzikale kadrering.

Belgenland, de tot Failed State uitgeroepene, had immers een succes geboekt, waarbij zelfs de doorgewinterde nieuwslezers gingen blinken. Daarbij mocht wel een danske geplaceerd.

Maar toen, daarop en daarna.

Toen versplinterde de beschaving, deed monsterlijkheid het licht uit. Een natie, de wereld, duizenden levens – opgeschrikt en veel daarvan voor eeuwig en drie dagen verstoord.

Daarop. Naam en faam weer maar uit ’t raam : daar heb je die underdog. Hallo, donkere onderzoekswolken, en koekeloeren all over the place – naar hoedjes-dragende terroristen, die zich alliassen en vermommingen aanmaten als waren het versch gewassen onderbroeken : elke dag ’n andere.

Daarna : doodmoeie journalisten – die arme Caroline – die bij zichzelf  zo vaak in herhaling moest vallen, dat ze tenslotte die moeilijke namen niet meer over de lippen kreeg en ‘r per update almaar desperater en meer afgepeigerd ging uitzien – pijnlijk toonbeeld soms, die live-televisie.

Twaalf  gesloten-luchtruim-dagen later steken we onze neus weer wat aan het venster. Met ’n mooi beschilderde airbus. Onder applaus vertrekkend vanuit Brussel. In de lucht en te land, want dra draait ook de metro weer op volle toeren.

Slagkracht van Charles Michel ook. Je bent jong, en je wilt wat, maar vast niet dit, als ’s lands eerste …

Caesar wist ’t al, dat we geen Calimero’s zijn, maar Belgen. Keikoppen dus. Of cobblestone(r)s, ook goed. Nu nog de wereld.

Daarom gaat Vlaanderens mooiste, de ‘tour of Flanders’ gewoon door.

Ben ik dan wielerminnend in juli, de voorjaarsklassiekers zeggen me minder. Zit ik dan niet met koffie en gebak kijk-klaar, onder die te trotseren kasseien huis ik nou ook weer niet, dus toch éven dat laatste kwartiertje meepikken.

Tijdens een Sagan-salvo van Michel Wuyts val ik in. De man is kundig en weet best veeeel, maar ik kan gebeurlijk ’n visoen van duct-tape niet onderdrukken … ! Hulde voor José De Cauwer, en heimwee naar wielercommentator Mark Uytterhoeven.

Allebei een ‘uy’ in de naam, maar verder een wereld van verschil. Maar goed.

Voor Sagan blijf je kijken, natuurlijk. Witte ploegtrui of niet, de man geeft het wielrennen net zoveel kleur(tjes) als er te zien op zijn regenboogtrui.

U-hum, gaat het bij de grey ones, want Peter moet nog 10 lange kilometers. Maar er zit zo te horen snee op.

Intussen zie ik m’n andere wielerheld, Van Avermaet, huilend, naast z’n fiets mét sleutelbeenbreuk. Bummer. Heeft ie eindelijk het ‘winning-secret’ gedecodeerd, krijgt ie dit.  Echter, hij is én blijft een knapperd – ondergetekende zou d’r stukken méér overreden uitzien, zelfs zonder kasseien en stalen ros, in het euvele geval dat mijn clavicula voor de bijl gaat.

Weer over naar Wheelie Peter. Hij gààt als ’n speer. Reclame voor die van de witte motor is ie. Kan de rest achter komen, en doet dat ook – ver zelfs. Achter dat grote gat zie ‘k toch ’n blijmakende verrassing. Sep Vanmarcke, Belgenlands klassiekerspecialist, gaat zich verdraaid op het verhoog ‘parkeren’ !

Eventjes later zit datzelfde podium in de sportstudio. “Zijn die niet moe ?!” dacht ieder – en ik.

De heren doen niet aan uitgeteld ; ze geven present. Na ’n inspanning waarvan ik mínstens zeven etmalen zou moeten bijkomen – intussen amechtig uithijgend, met m’n tong languit op m’n schoenen.

Cancellara : zonder winst, maar vast fans rijker, nadat ie Vanmarcke in perfect Nederlands proficiat zei, met aanstaand vaderschap. Vanmarcke, daarom aanstekelijk glunderend, nog verbaasd over zichzelf op z’n derde stek. Tussenin winnaar Sagan, happy as ever.

Eéntje om in te kaderen, die honderdste ! De zon en coureurs, dat geeft gouden randjes, beste lezers.

Ik zeg : Put your hands up !

Zwijmelen op Zaterdag is een initiatief van Marja.

Advertentie

32 gedachten over “I Can Take It : Swooning Saturday 11

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Haha, net zoals ik bijna coureur zou willen zijn, als ik de renners zie! Bijna. Opzwepend geschreven, die houden we er in. Geweldige beschrijving (van m’n schrijfstijl). Dank voor dit complimentje, Cellie! Dit lied vind ik bij iemand als Sagan wel passen :-)

 1. Melody62

  ik probeer al jaren het nieuws zoveel mogelijk te vermijden want het maakt alleen maar dat onrust en angst toe neemt… met de beste wil om ‘ iedereen’ te accepteren en niet zomaar te veroordelen lukt het me toch niet om ‘begrip’ voor sommige acties te kunnen voelen..

  Fijn weekend

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Ik ben graag mee, zonder daarom in alles van de hoed en de rand te weten. Gebukt gaan onder àlle leed van de wereld doet ook niks, tenslotte. In dit geval was ernaast kijken moeilijker. Op de bewuste dag was ik net in één van de ziekenhuizen waarnaar gewonden van de aanslag werden overgebracht. Dan komt het binnen, onvermijdelijk. Het is ook niet te vatten, zoiets … Zonnige zondag nog, Melody !

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   I feel you ! Als ie met zijn nounounou komt aanzetten … nou, dan praat ik met m’n scherm, en zeg waarlijk niet de fraaiste dingen ;-) De duct tape maar niet weglaten is het beste, want de man is nog niet pensioengerechtigd. Goed voor het koninkrijk van de buizenplakband… Diep ademhalen en I can take it zingen helpt ook, echt waar ;-)

 2. Jokezelf

  Ik kan hier toch moeilijk op zwijmelen hoor, veel te veel herrie naar mijn zin. Maar je hebt gelijk; er valt op dit moment weinig te zwijmelen in de wereld en van wielrennen weet ik helemaal niks!

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Welkom hier, Joke, en dank voor je ruiterlijke commentaartje ! Deze zwijmel is niet echt een tegeldansertje, nee, maar ja, je wint ook niet in slow-motion een race tegen een heel peloton :-) Wat de wereld betreft is het momenteel eerder duizelen. Toch ben ik geneigd te denken dat de zachte krachten zullen winnen in ’t eind. Alleen is die eindsprint nog niet ingezet …
   Ik nodig je alvast van harte uit voor de zwijmel van volgende zaterdag ; dat wordt een zacht muziekje, geen herrie. Beloofd :-) !

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Wat leuk, dat je er weer es bent, Prinses ! Blij :-). We zullen vast niet de enige twee geweest zijn met dat idee, tijdens die nieuws-maraton ! Nou ja, misschien is ze ocharm wel schielijk van het ontbijt gehaald, zonder er ooit aan toe te komen, die dag. Gezien de vaak zware dossiers waar ze zich op stort, vind ik de ernst wel passen :-). En recht is recht : Caroline’s stem is best aangenaam om horen, als je ’t mij vraagt.

   1. prinses op de kikkererwt

    :) Ik vind haar super, maar gisterenavond zat ze ook met zo’n zwaarte in het journaal dat je soms denkt: komaan meid, lach eens. Tot overmaat van ramp had ze een verslag afgewerkt net voor het nieuws dat dan al achterhaald was omdat er een bekentenis was gebeurd in tussentijd. Ze heeft het zwaar :).

   2. ariadnesdraad Berichtauteur

    @ Prinses : ik weet van je lezen hier, en dat vind ik super. :-D. Wel een béétje sneu voor Caroline, dat de gebeurtenissen d’r inlopen ;-). Je zal maar ergens een hele poos op buffelen, en dan …

 3. Dwarsbongel

  Tja, de Ronde is toch een niet te missen evenement, als je van wielrennen / fietsen houdt? Daar kom ik aan met mijn schamele 47 km vandaag… Maar er stonden niet zoveel mooie deernen langs mijnen route, anders was ik misschien niet weer thuisgekomen… ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s