Exit-eritis : Swooning Saturday 24

2016 is wervelend.  Ik durf ’t haast het rol-uit jaar noemen. Vanwege voetbal en het vele exit-ten : Grexit, Brexit, EK-exit. Exit-eritis, dus. Alleen niet van m’n sporthekel, snik ende snif.

Tussen al dat sportgeweld door is, ’n mens blij met wat actua. Al ga je van die getoonde onbeteugeldheid – onbeheersbaarheid ?  –  nou  niet bepaald stràààlen. Maar : dat is andere koek.

In twee landen thuis zijn verhoogt je kansen, wat betreft duidingsprogramma’s. Dit pikten m’n ‘grey ones’ op.

1 juli, Nieuwsuur

Op de avond van de Belgenlandse voetbalexit door Wales heb ik Nieuwsuur op de achtergrond, bij de constructie van m’n ‘weekly column’. Hèhè, alleen horen en niks zien, is nog wel zo rustig. Géén toeters en bellen, op een klein ploooooing-etje van mijn tablet na.

Het Nieuwsuur-anker met dienst duidt even op het waarom hiervan.

Ook zónder de Belgen op het EK gaat de sportzomer vrolijk door ….”. Ik blauwkleur subiet. Niet door de uitschakeling, wél door ’t frivole toontje.

Nou ja, zeg, we zijn wél ’n kwartfinale verder geraakt, dan al wie er eerder uit gegoald is, of het niet eens zover geschopt heeft.

Dan een hoop geboom, over het opstappen van de bondscoach, dat per se moet aangebracht via ’n interview met de zogenaamd ‘gefaalde’. De zuinig mediatieke Wilmots toon zich z’n eigen korzelige – en vooral zwijgende – zelve. Standvastig de penalty’s aan vragen trotserend.

Publiekelijk heeft de landstrainer de responsvijzen goed vast, en hij zal wel Gekke Gom wezen, om even ’n  jobtechnisch mijnenveld van misbegrepen oneliners aan te leggen.

Ik wil net dankje-de-koekoek zeggen tegen dit roeptoeteren, als die arme Courtois present geeft. Je zal ’t maar zijn, op zo’n moment, de verlies-incasserende doelman.

Lieve hemeltjes, wat staan m’n stekels op, en ik like balletje-trap niet eens … !

Stekels neer, bij het “Knap dat je hier staat …” van de Nederlandse sportjournalist.

Kijk, dàt is de Hollandse directheid waarvan ik hou : ad hoc een pluimpje strak weten te verpakken. Kwaliteit.

Daarmee is de Nederland-Belgenland-balans in mij weer in evenwicht. Dat kan van het volgende nieuwsitem niet gezegd. Het Verenigde, edoch zeer verdeelde, Koninkrijk. Wat zal divide et impera geven in de Britse Bananenmonarchie ** ? Wordt vervolgd…

6 juli, De Avondetappe,

Holland boven ! Want ja, hier  besteden ze wél ruim aandacht aan de Belgenlandse Tour-hattrick van de dag.  Puik, al kijken ze dan sipjes. Drie keer het zegetrapje. Kom er maar achter. Dat doet Eén dan ook, waar ze de Tour laten inbreken in het voetbalmagazine Panenka. En maar verder kalleweien, over iets waar we niet eens meer bij zijn ! Grmbbbbll….

Helaas pindakaas, géén Vive Le Vélo, gesmaakt Tourmagazine met (mijn) held Van Avermaet. Showstelend, nochtans. Wat staat ie toch mooi op dat treetje te blinken. Rode schoentjes, gele trui en zwarte haardos. Een heuse tricolore. Belle Gigue.

Exit die voetbal(kater) ! La fête nationale valt ietsje vroeger dit jaar, beste lezers. Vandaar deze mooie Bialec-zwijmel …

Heulemaal goed, want eens niet over sport !

Voor meer zwijmelplezier, klik hier.


kalleweien : * doorzeuren over iets

Bananenmonarchie** : prachtig etiket, geplakt door buitenlandcorrespondente Lia van Bekhoven.

Advertentie

24 gedachten over “Exit-eritis : Swooning Saturday 24

 1. Marja

  Een schitterende keuze. Bedankt.
  De rode duivels hebben het knap gedaan, hoor. Wij zijn best trots op de behaalde plaats. Natuurlijk zijn ze nog beter in wielrennen. Dat zien we nu.

   1. Marja

    Sorry dat het reageren bij mij niet lukte. Ik heb geen idee hoe dat komt. Misschien een blogger account aanmaken?

 2. Regenboogvlinder

  Heerlijk nummer, om vrolijk van te worden als je het al niet bent. Ik houd van Ierse invloeden in muziek en die zitten er wel in. De Franse taal is niet mijn favo, maar maakt niet uit.
  Ach ja, jammer dat de Belgen uit het EK zijn gekickt.. Maar knap inderdaad dat ze niet weglopen voor de pers en zeker de prestatie! Ik had echt gehoopt dat ze verder waren gekomen..
  Fijne zwijmeldag!

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Al een chance dat het niet het klassieke kommer en kwel is, dat nog wel eens in een Frans chanson durft zitten – huiver ik van. Dat van die Ierse invloeden wist ik helemaal niet ! Veel zwier vandaag !

 3. Melody62

  En terwijl de sportnieuwtjes me voor de ogen heen en weer vliegen beluister ik je muziek, ik spreek die taal niet dus heb geen flauw idee waar het over gaat maar gevoelsmatig past het er wel bij al kan ik dat dan weer niet verklaren… Wellicht omdat ik zowel met sport als met die taal niets heb ;-)

  Fijn weekend

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Die madam waar Bialec in dit liet me aan de dans gaat, Belle Gigue, is stiekem de verpersoonlijking van Belgenland. Een buitengewone love-story, dus, eigenlijk. Best knap hoor, dat je je door al die sportstukjes heen leest. Fijn zeg ,dat het mijne er ééntje van is :-)

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Dat is waar, maar de nabeschouwingen ontwijken blijkt nog wat. Blij dat ik je op het spoor van een vondst heb gezet, Dwarsbongel ! Dank voor je compliment :-)

 4. garboj58

  Lekker vrolijk liedje, mijn Frans is helaas niet van die aard dat ik dit op deze snelheid kan bijhouden…wat de sport betreft gewoon denken de bal is rond, plus hoe is het verklaarbaar om maar met 1x winst in de finale te staan op een toernooi, vreemd EK……gaf de Belgen juist goede kans….jammer……

  Fijn weekend!!!

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Ja, lekker zwierig is het ! En wat het bijhouden van de tekst betreft : don’t be ashamed. Mijn Engels is best goed, maar ik heb echt jaaaaaaaaren gedacht dat ABBA Gimme, gimme, gimme a Letter for midnight zong. En dat hoofd van mij dacht dan serieus na over wat ze dààr nou mee moesten op dat uur :-D

 5. ariadnesdraad Berichtauteur

  Ik ben echt waar blij dat het er bijna opzit. Niks erger dan avond aan avond voetbalgeleuter, als je d’r zélf uitligt. En dat ten nadele van die twee rondjes in een frame, het wielrennen, wat ik wel kan smaken, haha. Bialec had een eerder korte muzikale loopbaan, dus zijn bekendheid is navenant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s