Nu het schooljaar weer uit de startblokken is, is boterhamdoos weer koning. Of eigenlijk meer, het gezeul ermee. Ik zeg bewust niet lunchbox, want toen ik voor de onmogelijke opdracht stond mijn kantuit * in mijn boekentas te proppen, was dat woord nog niet hip.
Het was toen nog gewoon brooddoos – met alufolietje en servet – en als finishing touch breed postelastiek. Katapultsterk en donkerbruin. Zie ’t vóór, je beste lezers.
Van verhuisladingen aparte doosjes voor de zogenaamd verantwoorde snel-klaar middagbik was geen sprake.
Ik vond dagelijks mijn thermosfles heel thuiskrijgen al ’n heksentoer, namelijk. Hoewel ik doorgedreven trainde in rechtop blijven, ging ik, met dank aan mijn verstoorde motoriek, toch nog vaker horizontaal dan me lief was. Of elke andere richting, die maar enigszins evenwijdig met jezelf is. Alle hoeken die aan een valperspectief vastzitten heb ik gezien, en ’n heus sterrenstelsel ook.
Vallen hoorde erbij, beste lezers. Zozeer, dat de thuiskreet werd : “Je kan niet schudden wat je niet hebt !”. Je moet tenslotte wat, als je iemand dient op te monteren bij d’r twaalf-en-dertigste hersenschudding.
It worked like a charm, want de grey ones doen het aardig, al missen ze dan elk gevoel voor richting.
Nooit oorlog zonder wapens leerde ik op school (cfr. de kompaslezing N-O-Z-W in wijzerzin). Nou, wie met mij ten oorlog trekt, kan erop vertrouwen dat ie nooit (tijdig) ’n slagveld ziet … Al kan het zo maar zijn, dat ik oorlogsgevoelens oproep, door mijn onbestaand oriëntatievermogen. Mea Culpa, zekers.
Was ik dan van oorlog uitgesloten, ik nam natuurlijk wel foerage mee, en mijn moeder deed haar best om alvast dàt niet in een gevechtslinie te laten omslaan. Dus vaak voorgesneden. Nee, niet in ‘juliennekes’, wél in puzzelstukjes.
Zonder de obligate uiteenlopende textuurtjes van tegenwoordig, maar wél met de broodsoort die ik prefereerde : wit. Belegd met eps (hesp), rookkaas, boelie – vond ik zaaaaaaaaaaaaalig, al heb ik vandaag geen precies idee meer van wat ‘t was – en vast nog wel wat ander vleeswaar dat toenmalig door mij gesmaakt werd.
En natuurlijk, het beentje witte chocolade, dat er vaak in terecht kwam, als iemand anders dan moeders ’t bikkesement prepte.
Ik ben er gezond groot op gegroeid. De volle 152 cm mijner lengte…
Zonder nachtmerries. Die hield ik over aan ’t overblijflokaal, dat bij onze middagpauzes hoorde. Naargeestig geval, dat ook nog als sportzaal dienstdeed. Bemeubeld met aftandse tafels en houten spijlbanken op stalen poten. Hier en daar ook nog wat gammele houten stoelen, die prima bij een dito motoriek pasten.
Daarop vond je me vanzelfsprekend niet terug. Neeje, want ik was heel goed in mijn gebrek aan evenwicht vergeten in het vuur van de actie. En vallen, ach, ’t hoort erbij toch ?
Dus die middag was ’t prijs. Dwars doorheen het snerpende “…. en we zijn allemaal stil tijdens eten ! ” van de juf en de tig etensgeuren van ouders die wél hun heule koelkast naar school meegaven, klonk de zwooooooooooooinnngg – en daarna de zinderende metaalslag.
Ondergetekende was nogal wiebelig op de spijlbank neergeploft, terwijl ’t andere uiteinde geen tegenwicht gaf. Ergo : zo’n twintig man sterk ging in lijn tegen de vlakte.
De daarop volgende tijd zat ik op kooltjes in die refter, wegens aller ogen, die uiterst synchroon, mijn richting uitpriemden….
Neuh, dan deze office break ! Veel lekkerdere koek. Gekozen omwille van de setting (die de sound te boven gaat) …
Voor meer zwijmelplezier, klik hier.
kantuit* : dit woord zou onlosmakelijk verbonden zijn met de vroegere seizoens- dan wel landarbeiders die hun kostje op een kantje van het land uithaalden en verorberden. Langs de kant uit eten/opdrinken werd kortweg kantuit, en is nog altijd gelinkt aan een snel eetbare maaltijd.
Wat lastig als je motoriek zo dwarsligt. Ik had wel graag een filmpje willen zien van die hele rij die onderuit donderde. Dank voor je smeuïge verhaal en je springerige zwijmel.
Jaha, het wil nog wel es een uitdaging zijn, als je corpus andere plannen maakt dan jijzelf ;-) Nog een gelukje voor mij, dat we toen nog niet in het filmpjes-tijdperk zaten. En donderen deed het zeker ! Veul effectiever dan juf’s geraas om stilte, haha !
Leuk geschreven met het begin van het nieuwe schooljaar. En van die kantuit had ik nog nooit gehoord!
Dankjewel, Bea ! Is iets streekgebonden, geloof ik, die kantuit !
Zie je me grinniken. Heerlijk geschreven en ik krijg zin mee te springen. Kantuit hoor ik voor het eerst en zal het onthouden;-)
Helemaal blij, Ria, met grinnikende lezers :-D
Leuk om het nummer weer eens te horen. Mooi geschreven.
Liefs Frederique
Dankje ! Als je ’t een poos niet gehoord hebt, heeft het iets extra, me dunkt …
Kantuit, ik had er echt nog nooit van gehoord!
Dan ben je niet alleen, Gelukje !
In die tijd stond ik nog iets steviger op mijn dan nu dus een hele bank laten kiepen is mij nooit gelukt… Maar het trommeltje en het elastiek… Zeer herkenbaar.
En om heel eerlijk te zijn: de popcorn song zonder dansje blijft al voldoende in mijn hoofd rondzingen… Maar met dansje is het niet meer weg te slaan.
Jippie, nog een elastiekkenner ;-) En die omkiepende bank : een pijnlijk en niet benijdenswaardig kunstje.
Kantuit ken ik niet… weer wat geleerd.
Ik vond het ook altijd een heel getob. Geen plek voor brooddoos in de tas, dus koos ik voor een plastic zakje. Dat waren altijd platte, kleffe bammetjes.
Nu heb ik de luxe dat ik thuis kan lunchen.
Blij dat ik je iets nieuws heb leren kennen ! An die plastic zakjes ben ik nooit begonnen, dan had ik voortdurend bammetjes gehad die er oorlosgehavend hadden uitgezien ;-) Thuislunchen spaart heel wat gezeul…
Oh boy … geestig schrijven ☺ En ‘by the way’ondergetekend onderdeurtje is net 1 cm groter…lol ☺
Heerlijk dat je er zo van genoten hebt, Anna ! Ik zeg : leve de onderdeurtjes ! Om het met Calimero te zeggen : ik is klein, maar mijn daden benne groot ;-)