Reading Thoughts Reversed (Swoon 36)

Toen de dieren nog spraken, zat ik op ’t hartsgrondig verfoeide internaat. Geen geweldige uitgangspositie. Ter compensatie verslònd ik boeken. In het boek was uit de kostschool, tenslotte.

Om de verplichte boekenlijst malen was d’r niet bij. Wel erover, want ik greep steevast mis in de schoolbib, en de boekenbank thuis, op plus 50 kilometertjes, kon weinig voor me betekenen. Maar was die dijk geslecht, zat ik gebeiteld. Mét boek, en – naar ik nu weet – formidabele inhoudelijke vragenlijst. Ik las, noteerde, schreef en herformuleerde dat ’t een lieve lust was.

Of het Meneer Nederlands ook zo lieflustig was, geen idéé, mààr : hij kreeg zeker weten het volle pond voor zijn ‘goed uitgewerkt en onderbouwd’ – aspiraties.

Het bewijs : z’n openingsrepliek op m’n allereerste boekverslag in zijn opdracht. “Dit is niet alleen in lengte, maar ook in diepte een goed uitgewerkte boekbespreking.”

Spijkers met koppen, want ’t was op ’n haartje na manuscript, beste lezers. 18 kantjes vol. Bijschrift : zo’n 20 leidvragen en nog best groot uitgevallen hanenpoten.

Na de meewarige blikken en snedige opmerkingen bij inlevering, was diep doorvoeld soelaas én van oor tot oor grijnzende voldoening mijn deel.

Ergo : ik bleef heerlijk boekwonen hierna, en lijvige pillen oppennen. Hoera voor doorwrocht – het werd m’n handelsmerk, slechte motoriek of niet.

Zo ging dat, tot ik groot was, en ik niet alleen in boeken, maar ook in het échte leven van alledag ging wonen. Daarin kwamen dikke tomen misericordia voor, die me zo opslorpten, dat ik, wat lezen aanging, nog slechts ’t geheugen van een goudvis overhield. ’t Leesgekwakkel gold, tot die goudvis lucht wilde, en ik een deur – tussen de tristesse en mezelf.

Met Ariadnesdraad was de leeslust terug.

Ik fact-checkte me een slag in de rondte, en genoot er ook nog van.

Dat feiten nalopen gaf input, en daar moest toch wel een boekrubriek inzitten ? Reading Thoughts.

Parmantige naam in eigen categorie. Met, op vandaag, slechts de inhoud van 1(!) artikeltje erin. In aanvang veelbelovend, maar qua uitvoering om te huilen.

Echtigentechtig, ik mis de leidvragen van weleer, om me door het boekbeschrijf te loodsen. Een heus draagvlak om de inhoud én mijn enthousiasme tot iets leuk leesbaars te transformeren.

Wil ik weer die steunende vraagstelling hebben, dan zal ik ze zelf moeten aanleveren. Ben ik groot genoeg voor, maar er is dat addertje. Het sist niet, maar het gonst zeurderig.

Goeie vragen vereist verdieping – inhoud kennen, dus meermaals lezen – kortom, er eens goed voor gaan zitten. Zo’n spreekwoordelijke vijf eeuwtjes. Vadertje tijd is, wee ende helaas, niet zo goedgunstig …

Knelt het schoentje hier al, dan wordt mijn princiepsbeslissing om geen tijd te gunnen aan niet-boeiend, pas écht pijnlijk lopen.

Bovenop komt, dat ik in denken altijd meer wil dan kan. Om over uitvoersnelheid maar stilletjes te zwijgen. I wrote the book is nog wel even een ander chapiter dan ‘I read it’.

Na veel nee-ja-misschiens, laat ik kortelings de categorie RT opgaan in Gericht Schrijven. Hierin huizen al de WOT- Writing On Thursday – en mijn Swoontjes, de Zwijmeltjes op Zaterdag.

Deze schrijfstuurtjes worden dus vervoegd. Het boekbeschrijf van weleer is niet meer, al zal Ariadnesdraad altijd wel plaats hebben voor rake passages.

Reading Thoughts Reversed dus, ofte een blogtechnische swoon met Beth Ditto !

Voor meer zwijmelplezier, klik hier.

Advertentie

23 gedachten over “Reading Thoughts Reversed (Swoon 36)

 1. Marja

  Een boekbespreking van 18 kantjes. Wow.
  Ik dacht dat zoiets altijd heel beknopt moest zijn.
  Wel tof dat de docent er zo lovend over sprak.
  Bijpassend nummer dat ik nog nooit had gehoord.
  Bedankt, Ariadne.

  1. ariadnesdraad Berichtauteur

   Een persoonlijk record. Dat deze docent niet van de telegramstijl was, en naast zijn al ruime verplichte vragenlijst ook nog wat optioneeltjes aanreikte, hielp uiteraard ook om tot een boekwerk te komen. Dit zwijmeltje is met plezier in elkaar gezet, en ik hoop dat je er even hard van hebt genoten als ik, Marja.

 2. ria

  Mijn 15 jarige kleinzoon heeft leesdislexie maar heeft het nu toch gepresteerd een boek helemaal uit te lezen.Ik prijs hem de hemel in en zie dat hij er blij mee is.
  Het nummer kende ik nog niet

 3. Cellie Citroen

  Wow..wist niet dat ze zulke lekkere muziek maakte. Kende haar meer van foto’s en modereportages (jaja…lekker oppervlakkig he).

  18 pagina’s da’s bijna een boek op zich. Die grondigheid blijkt ook uit je blog. Gelukkig zijn er nog mensen die houden van diepgang.

  Carry on!

 4. ariadnesdraad Berichtauteur

  Wat een prachtig pluimpje van je Cellie. Dankjewel ! Mensen die van diepgang houden : I like. Belangrijke drive bij verder schrijven, wat ik van plan ben te doen, dus je kan zeker nog hier terecht…
  Ik kwam Beth Ditto op het spoor via een goudkleurig spotje van L’Oréal. Hierin zingt ze Heavy Cross. Ze is leadzanger van (The) Gossip, naast dit solo-project. Ook het nummer Perfect World is zeer te pruimen, vind ik zelf. Wel een beetje steviger dan dit zwijmeltje.

 5. dwarsbongel

  Tja, op mijn Technische School deden ze niet aan boekenlijsten. Evengoed heb ik wel veel gelezen, en niet alleen Materialenkennis en Gereedschapsleer. ;)
  Deze dame had ik nog nooit gehoord geloof ik. Dank je voor het laten kennismaken!

 6. Anna

  Hey, wat een heel eigen schrijven weer ☺ Je leest graag en wil je daar zo te lezen best wel meer in verdiepen, 18 kantjes maar liefst, dat je leraar dat überhaupt heeft willen lezen. Nu weet ik niet van wat soort boeken je houdt maar heb je al van Hebban gehoord of bezocht? Daar worden regelmatig online leesclubs gehouden, zo ben ik dit jaar aan mijn 5de leesclub toe … heel leuk om te doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s