Home Alone

Mijn Pandoradoos  doet een verlate poging me een aprilvis te bezorgen.  Mijn elektriciteitsafrekening. Verdienstelijk, maar het lukt niet.

Want : het bij te betalen saldo is verwaarloosbaar.

Het nieuwe heeft, naar mijn zin, veel te veel toeters en bellen na de komma.

Daarom besluit ik mijn actie-plan van vorig jaar nog eens dunnetjes over te doen. Met name : de nieuwe voorafbetaling naar boven toe afronden. The next best thing to géén betaling, als je een hartinfarct wil voorkomen.

Nu moet je weten : ik ben dol op afgeronde voorschotten. Vooral als de bedragen mijn little grey cells onmiddelijk omleiden naar een bepaalde afdeling in het huishoudbudget.

Dat je dan zoiets krijgt als : ping, dat bedrag, dat kan alleen maar dit zijn.

Wie wil nou géén rust in zijn of haar hoofd hebben ?

Dus denk je : dat pas ik wel efkes aan.

Vergeet dat maar. Niet in de factuur, maar in dat ‘efkes aanpassen’ zit de grove misrekening …

 ” Maar  mevrouwtje, voor uw gezinsbezetting is dat voorschot toch veel te groot “, zegt Energieman aan de andere kant van de lijn als ik ‘m verzoek het – vanzelfsprekend met de grootst mogelijke accuraatheid berekende  – voorschot naar boven toe af te ronden.

Hij zegt het op een toon die klinkt alsof ik het zopas gewaagd heb in mijn upje de wereldvrede te bedreigen.

Weet hij veel dat hij door zijn intonatie alleen al oorlogsgevoelens in me wakker maakt !

Ergerlijk, als ze je mevrouwtje noemen en tegen je praten alsof je twee bent en niet kunt tellen. Nutteloos ook.

Want welke kind van twee ligt nou wakker van een energierekening ? En ook : welke peuter voert in eigen naam stortingen uit, met eigen giro en al ?

Heerlijk ding, die logica. Maar lang niet altijd afdoende. Want Energieman geeft niet op.

Langs een labyrint van consistente verklaringen, waarbij zelfs een wereldeconoom de weg zou kwijtraken, doet hij er alles aan om mij de juistheid van ZIJN berekening te doen inzien. 

Onderwijl krijg ik fluitketel-alllures.

Het enige wat ik consistent vind  aan een energievoorschot, is dat het volgende steeds hoger uitvalt. Hoe ultra-zuinig je ook bent.

Plus het feit dat de rekening noooooooooit verklaart waarom dat zo is. Ow, ja, en het logo op de rekening misschien …

Heerlijk ding, die logica. 

Want het helpt me om mijzelf uit de ik-ben-een-fluitketel-die-droogkookt-en-straks-ontploft – toestand te halen.

Zo. Kookpunt vermeden. Ik kom tot de wel heel volwassen conclusie dat ik geen tijd en vooral geen geld heb om deze oeverloze dicussie verder te zetten.

Immers,  ook al dat laaiend zijn komt mijn toekomstige telefoon – en elekriciteitsfactuur niet ten goede. 

Deze logica werkt verkoelend, mijn brein slaagt er warempel in om zich het juiste doorkiesnummer te herinneren en zo van Energieman af te komen, zonder eerst weer een wachtrij vol ogenblikjes geduld door te moeten.

Oef ! Eindelijk gelukt. Weer een energievreter minder.

Maar logica is echt een heerlijk ding ! 

Eureka ! Sinds ik onderstaand spotje heb gezien begrijp ik het.  Het is de verkoopsstrategie van de Energie  Smartbox … Het onderschatten van de te betalen rekening is een verkoopsvoorzet natuurlijk !

Mister Dog Is In Da House heeft in de mini-remake van Home Alone een glansrol !

Werkelijk adorable is ie !  Maar stiekem ben ik blij dat ik geen hond alleen achterlaat als ik van huis ga …  hoe veelzijdig die ook is.

Het is nog maar eens bewezen : als de kat – of in dit geval  het baasje – van huis is … !

Advertentie

14 gedachten over “Home Alone

 1. fotorantje

  ik zag je plots als een fluitketel :-)
  ik betaal liever ook wat meer maandelijks dan plots voor de verrassing te komen bij de eindafrekening dat je een groot bedrag nog mag ophoesten

 2. Eilish

  Bij Electrabel kan je de voorschotten ook online aanpassen, dit is als je naar omhoog wil, wat in jouw geval zo is, naar beneden (hetgene ik wou na het leggen van mijn zonnepanelen) kan alleen maar via het telefonisch energiemannetje, dat dan ook nog moeilijk deed over het weinige dat ik wou betalen, maar ik heb toch voet bij stuk gehouden. Het resultaat was dat ik 150€ voorschot heb betaald en 199€ heb teruggekregen. I like that !

 3. appelig

  Ik had ook verwacht dat je online je voorschot kon aanpassen. Wel zo prettig om alvast vooruit te ´sparen´, maar dat vinden ze vast niet prettig.
  Actieve hond trouwens, zielig dat ie geen tv meer kan kijken. :-D

 4. Dina-Anna

  Fluitketel-allures :-)) het is me wat hé met die energierekeningen… ik betaal de mijne ook met maandelijkse voorschotten… lekker makkelijk zo. Tof reclameblokje @->–

 5. HansDeZwans

  Liever de voorschotten wat teveel betalen om nadien een hoge rekening te voorkomen. Normaal gezien moet dat geen probleem zijn om dit aan te passen, klant is koning, of geldt dat niet meer?

 6. Jane

  Haha, ik geef je groot gelijk! Betaal ook liever altijd wat meer. Om dan vervolgens heel blij te worden omdat je wat geld terug krijgt haha

 7. koffiemetmelkensuiker

  Ik heb vorig jaar ook zoiets aan de hand gehad, electrabel weigerde om de maandelijkse voorschotten op te trekken, aan de hand van de rekeningen van het jaar ervoor (toen het huis nota bene niet bewoond was) met als resultaat een eindafrekening van dik 1500 euro …
  Dus breek me de bek niet open eh?

 8. Lehti

  Home alone? home alone! Daar schreef ik een tijdje terug ook over. O, het gaat over stroom. En geld, en een hond…. Je mag dat ‘meneertje’ wel dankbaar zijn. Heeft een mooi verhaal opgeleverd. En je kunt ook ‘gewoon’ sparen hoor. bentenge heeft daar geloof ik nog tips voor.

 9. Pingback: Kop tegen kei (Swoon 42) | Ariadnesdraad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s